Kenangan Time Raya...HEPI? SEDIH? - Forum Main My profile Registration Log out Login
Welcome Guest | RSS
Tuesday
2016-12-06
8:02 PM
Welcome to Putera Faizal Community

 

[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Page 1 of 11
Forum » Putera Faizal Komuniti » Borak Kosong » Kenangan Time Raya...HEPI? SEDIH? (sembang kat sini kenangan raya...ada yg hepi ada yg sedih...)
Kenangan Time Raya...HEPI? SEDIH?
Pu3aDiWaRNaDate: Wednesday, 2008-09-10, 9:51 PM | Message # 1
Lieutenant
Group: Moderators
Messages: 70
Reputation: 3
Status: Offline

Ada lagi 3minggu nak raya...aura raya dah mula terasa
so tak salah kalo kita share cerita raya memsing kat sini kan
maybe dgn ceritakan kembali akn refresh kembali kenangan tue


[img]http://i107.photobucket.com/albums/m292/lovelynaeimy/Animated%20Album/cooltext402938367.gif[/img]
 
friendlyjiwaDate: Thursday, 2008-09-11, 0:10 AM | Message # 2
Colonel
Group: Moderators
Messages: 216
Reputation: 3
Status: Offline
woh....woh...woh...bahang hari raya dah terasa woh...paling aku suka bila malam raya woh...best giler
aku selalu bakar lemang, n masak ketupat woh,,seronok sedara mara semua balik anak2 buah pon ada
dengan,bunga api nyer yang meriah,dengan bunyi nenek melatah wakakaak,kelakar betul ,
nenek terpanjat bila aku bakar mercun bom yang kuat bunyi,sampai kena kejar keliling rumah adoyai...kenangan paling best bagi aku lh,pas tu pulak ada lemang yang separuh masak pulak,lupa nak tengok,dah mengamok lagi nenek aku,pagi2 raya dah kena membebel aku dengan anak buah aku.
ketupat ok x da masalah,yang paling best sekali x sesabo nak pakai pakai baju melayu raya,sanggup x tido,siap gantung baju melayu tu kat serambi...eceh..degan songkok aku yang tinggi,hahaha,,sampai aku kena kutuk dengan pakcik aku,
wei..budak persatuan songkok tinggi,aku gelak jer...bila nak masuk umah dari depan sampai terjatuh songkok aku ,terkena palang pintu depan tu,,
tapi keadaan telah mengubah semuanya,dia pergi buat selamanya,meninggal kan kami semua,akibat sakit ketubuhan dalam hidung..
aku hanya tinggal nenda aku sahaja...tapi raya tetap meriah macam dulu gak...


(mangekyou sharingan)

jutsu pemotong guruh(CHIDORI SASUKE)

 
missfashaZzDate: Thursday, 2008-09-11, 6:51 AM | Message # 3
Colonel
Group: Administrators
Messages: 232
Reputation: 5
Status: Offline
wa pu3..kenangan time raya sudah kuo..

for me, hmm byk kenangan time raya ni.
tapi bile nak describe kang
makan space banyak ni..
takut kang jadi novel bersiri lak kang..

hahhahha..nanti la i bgtau. biggrin

tapi time raya..it is something meaningful to me. wink


 
ilaaulalaDate: Thursday, 2008-09-11, 10:34 AM | Message # 4
Lieutenant colonel
Group: Moderators
Messages: 118
Reputation: 0
Status: Offline
kalu kengan masa raya..mesti le zaman kecik2 dulu..
hehehe..kalu balik kampung nenek....satu kampung ila tawap...
DUIT RAYAAAAA oooo...hahha..
ada satu umah tu...waduh3...rumahnye..besOOoo ooo....
masa masuk tu..harap2..dapat le..duit raya byk cikit ..ye ke..umah beSO..
tup3..masa balik.....hampeee....nk tau dia bagi bapoa.....20 POSEN je... wacko
hempeeeeeee....betul...

ahhaha...tp memng happy giler masa kecik2...kalu time raya..
semingu tawap tu..leh jejek RM500 OOOooo...termasuk duit raya makcik pakcik bagi..
hehehehe..best3..gile...
tp...skg...dh BESOOoO...ilaa ..yg POKAI LAK.. wink ..

Added (2008-09-11, 10:34 Am)
---------------------------------------------
FRIENDLY:woh....woh...woh...bahang hari raya dah terasa woh...paling aku suka bila malam raya woh...best giler
aku selalu bakar lemang, n masak ketupat woh,,seronok sedara mara semua balik anak2 buah pon ada
dengan,bunga api nyer yang meriah,dengan bunyi nenek melatah wakakaak,kelakar betul ,
nenek terpanjat bila aku bakar mercun bom yang kuat bunyi,sampai kena kejar keliling rumah adoyai...kenangan paling best bagi aku lh,pas tu pulak ada lemang yang separuh masak pulak,lupa nak tengok,dah mengamok lagi nenek aku,pagi2 raya dah kena membebel aku dengan anak buah aku.
ketupat ok x da masalah,yang paling best sekali x sesabo nak pakai pakai baju melayu raya,sanggup x tido,siap gantung baju melayu tu kat serambi...eceh..degan songkok aku yang tinggi,hahaha,,sampai aku kena kutuk dengan pakcik aku,
wei..budak persatuan songkok tinggi,aku gelak jer...bila nak masuk umah dari depan sampai terjatuh songkok aku ,terkena palang pintu depan tu,,
tapi keadaan telah mengubah semuanya,dia pergi buat selamanya,meninggal kan kami semua,akibat sakit ketubuhan dalam hidung..
aku hanya tinggal nenda aku sahaja...tapi raya tetap meriah macam dulu gak...

fw:..wakakakaakka...fren berGAya sakan no....raya...songkok tinggi cam KLCC ke..ahak3.. tongue
adatlah sudah frenn.....yg hidup bakal pergi jue..kite mampu sedekah kan dua...je..amin... :)


thanks friend with me..ulala...hehehee..^_~

Message edited by ilaaulala - Thursday, 2008-09-11, 10:35 AM
 
she_ashielaDate: Thursday, 2008-09-11, 2:22 PM | Message # 5
Major
Group: Moderators
Messages: 91
Reputation: 1
Status: Offline
zaman budak2 memang besh..dpt duit raya byk tu..
mase tu,she n family beraya di singapore..
satu umah paing skit dpt 2 dolar s'pore.klu duit m'sia..dpt la rm 4 ++..
beraya dr pg smpi kul 3 pg tu...
even tgh mlm pon stil mkn berat..
perot mase tu memang dh mcm ibu ngandung....
minum plak byk...
tp tu sume tolak tepi..
janji duit raya dpt.
hahhahaah...
raya kat s'pore je dh dpt rm500++...
memang besh giler...
tp skang dh besaq pjg...
memang harapan nak dpt duit raya tu tipis...
sedeyyyyyyyyy..... sad cry :'(


hajimemashite..watashiwa she san...she+riena+sherry+shiela+ashe+ila+

Message edited by she_ashiela - Thursday, 2008-09-11, 2:23 PM
 
cik_aidaDate: Thursday, 2008-09-11, 2:25 PM | Message # 6
Lieutenant
Group: Moderators
Messages: 54
Reputation: 2
Status: Offline
raya ek..
hmm.. rasanya time kekecik excited la kalau nak raya..
sebab baju baru.. kasut baru.. ada kuih raya.. ketupat, lemang.. duit raya
time dulu2 kan bleh main mercun and bunga api.. ohhh bestnya

tapi
bila dah besar di kurang suda kemeriahannya
macam biasa still ada mende2 yg disebutkan di atas
sibuk juga wat preparation itu ini
tapi in terms of suasananya dah terasa lain
dulu kecik2 kalo raya la time sume kuarga berkumpul
tapi semenjak arwah atok dah takde, susah nak berkumpul at the same time
kalo kat rumah tu kadang2 raya jadi penunggu la
anak dara kan.. so mana la nak kuar sangat.. hehe
paling2 pun gi rumah member or family rapat jer, xpun gi kubur
so duduk je la kat rumah tgk tb or bertenet or makan ekekeke
baju raya cantik2 simpan wat pakai utk open hse or gath raya je la
hehehe

so basically prasaan untuk raya ni neutral je
x hepi sangat.. x sedih sgt..

paling hepi
waktu beraya di obersi waktu belajar
dah jauh dari family n tanahair
so kengkawan n family di embassy je la yg ada
lebeh meriah la kut..
bile puasa tu.. ada majlis berbuka, terawih n moreh
pastu bila dah nak raya
ada gotong royong wat lemang n nasi impit
buat kuih raya sendiri sbb mana nak cari kuih raya kat sana kan hehe
then buat open house untuk malaysians yg ada kat sana
baju plak family post dari mesia
so.. still lengkap though suasananya berbeza

ouhhh wat a sweet memory.. i miss~~~

p/s: aissyy dah keje ni kena hulo duwet raye le nampak gayanya huhu


:: What doesn't kill you only makes you stronger ::

Message edited by cik_aida - Thursday, 2008-09-11, 2:28 PM
 
ilaaulalaDate: Friday, 2008-09-12, 10:54 AM | Message # 7
Lieutenant colonel
Group: Moderators
Messages: 118
Reputation: 0
Status: Offline
hahahahaaa..dh kejo tu memng wajib bagi uit raya cik aida oiiii..
bagi ila uit raya gak ek....hehehhehe :p


thanks friend with me..ulala...hehehee..^_~

Message edited by ilaaulala - Friday, 2008-09-12, 10:55 AM
 
suzyDate: Friday, 2008-09-12, 11:08 AM | Message # 8
Lieutenant
Group: Moderators
Messages: 45
Reputation: 1
Status: Offline
hahahaha..
bg suzy lo uit raya,...
raya niey pokai lo kna g uit raya lak..
dlu2 selalu pat uit raya..
skunk klu mak cik pak cik nk bg uit raya malu lak nk amik...
 
missfashaZzDate: Sunday, 2008-09-14, 6:27 AM | Message # 9
Colonel
Group: Administrators
Messages: 232
Reputation: 5
Status: Offline
den tingat masa den dan mama den kene wat ketupat daun palas. tahun lopas...
ada permintaan dari makcik- makcik kembar dan sepupu den yg tuo
fuhh.. time tu den kene wat 100 bijik seorang..byg kan rekues 4 org so 400 la..
itu lom msuk dgn family i nye..
disebabkan den sendirik yg melipat ketupat tuh, mama mmg tamo wat la..i pon de l wat dlm 50 bijik je..
ponat melipt tuh..ps tu nk kene tgu masak tu..
so tahun nih no more l..aku pon da keje..takde mase nk wat utk deme..
mebi pamili aku je kot..
huhuhuu..


 
apis_deathDate: Sunday, 2008-09-14, 10:56 PM | Message # 10
Major
Group: Moderators
Messages: 81
Reputation: 1
Status: Offline
hmm.. kenangan raye? lau zaman bebudak dulu mmg la best , tiap2 taun bli baju baru , segala nye baru la.. duit raye pn dpt kumpul byk time blek kmpung , raye umah2 jiran , jumpe saudara2 , sepupu2 dr keluarga arwah ayah n mak .. segala2 nye best :D

tp selepas beberape tahun , dh kureng sket .. nk blek kampung pn xmeriah cm dulu , datuk nenek dh xder... ade saudara2 kt belah arwah ayah n kt belah mak yg dh meninggal , ader yg dh pindah jauh ...langsung xblek kampung pn ader sad

i sendiri dh 6-7 tahun xblek kampung arwah ayah n mak time raye , biase time raye .. mak ngan kak ngah i je yg blek naik kete kak long , i stay shah alam sbb2 yg xdapat di elakkan.. tp kalu kak long blek kmpung abg ipar lak.. mmg xberaye kt kampung la mak n kak ngah i..

bg i , raye atau x.. i tetap akan sambut dgn meriah nye , walaupon beraya sorg2 kt shah alam.


http://www.tamakinami.com
Nami Tamaki Official Website

 
missfashaZzDate: Friday, 2008-09-19, 7:51 PM | Message # 11
Colonel
Group: Administrators
Messages: 232
Reputation: 5
Status: Offline
yuhuuuuuuuuu..
windunye nak wat kue raya..
hmm takut tahun ni x sempat jek..
adoii..tingat time dulu2 wat kue raya sama mama dan adik.
cool
*what a sweet moment..*


 
friendlyjiwaDate: Friday, 2008-09-19, 10:13 PM | Message # 12
Colonel
Group: Moderators
Messages: 216
Reputation: 3
Status: Offline
yer ker miss ....

miss tak wat kue raya ker tahun ni...
bz ek...
saya malam raya main mercun lah...jadi kanak2 riang.. biggrin


(mangekyou sharingan)

jutsu pemotong guruh(CHIDORI SASUKE)

 
IkmalHakimiDate: Friday, 2008-09-19, 11:33 PM | Message # 13
Sergeant
Group: Moderators
Messages: 28
Reputation: 0
Status: Offline
haha..
miss malas nak wat tu


iSMi iKMaL..
uMRi 14 SaNaTaN(2008)..
 
missfashaZzDate: Saturday, 2008-09-20, 12:54 PM | Message # 14
Colonel
Group: Administrators
Messages: 232
Reputation: 5
Status: Offline
Quote (friendlyjiwa)
yer ker miss ....
miss tak wat kue raya ker tahun ni...
bz ek...
saya malam raya main mercun lah...jadi kanak2 riang..

Quote (IkmalHakimi)
haha..
miss malas nak wat tu

pandai la kamu..
miss tahun ni bz..
huhuhu mcm tahun lepas bru abis belaja so byk sgt masa wat kueh

hmm tahun ni ade gak wat kue tp satu jenis je..kue tart nenas,itu mmg wajib.
huhuhu
kemal tu wat kue ke?..mesti beli kan..

jiwa lak..kanak2 riang? adoii..check balik.. cool


 
Pu3aDiWaRNaDate: Sunday, 2008-09-21, 2:15 AM | Message # 15
Lieutenant
Group: Moderators
Messages: 70
Reputation: 3
Status: Offline

ahaks...eden jo tok posting lagi nie...hehehehehe

okies kenangan raya pu3 lak..

igt lagi waktu pagi hari raya
beratur kat depan madrasah reramai nk kutip duit raya dr imam madrasah
hhehee...beshhh sgt...then ms kecik dulu pu3 sekali kutip duit raya sampai dekat RM1k...
la nie pu3 lak kene kuarkan duit raya...heuheuheuuuu...


[img]http://i107.photobucket.com/albums/m292/lovelynaeimy/Animated%20Album/cooltext402938367.gif[/img]
 
syedDate: Monday, 2008-09-22, 3:26 AM | Message # 16
Private
Group: Checked
Messages: 19
Reputation: 0
Status: Offline
RAYE... raye tahun nie x balik....
tahun nie kira first time aku x balik kg la....
terkejut family aku bila aku cakap x balik....
ye la klu aku x balik kira x meriah rumah kaat kg tuu...
setiap tahun di hai raya aku la yg bakar sate,, raye nie sape la yg bakar sate agak nyer ek....
tp bagus gak padan muke abang2 aku yg lain kene bakar hahahahah....
tiap2 tahun jugak aku la yg suport kuih raye tahun nie hanya mampu kirim duit jer kat diaorg n pandai2 diaorg la nak beli kuih raye ape tahun nie....
raye kat kg besttttt tp ape kan daya....

apa kan daya masa x akan kembali,,,,
hancur musnah la.. semua nyaaaaaaaa
bla bla bla bla....

sok sek sok sek.... sad sedih la pulak...
waaaaa

 
Forum » Putera Faizal Komuniti » Borak Kosong » Kenangan Time Raya...HEPI? SEDIH? (sembang kat sini kenangan raya...ada yg hepi ada yg sedih...)
Page 1 of 11
Search:


 Copyright MyCorp © 2016
Site managed by uCoz